Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем за кражба

7 Октомври 2020 г.

На 07.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ж. И. за това, че чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот, отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 2000 лева, собственост на „Е.“ЕООД, от владението на А. А. и Е. В., без тяхно съгласие, с намерението противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

На 31.03.2020 г. около 15,00 ч. в гр. София, кв. „Бенковски“ А. А. и Е. В. изпълнявали служебните си задължения като продавач-консултанти в магазин, стопанисван от „Е.“ЕООД. Поради въведени извънредни мерки в страната, в магазина била отделена работна маса, на която се държали парите от оборота. Входната врата на магазина била заключена, а  А. А. и Е. В. обслужвали клиентите през прозорче, от което имало видимост към вътрешността на магазина. Чест клиент на магазина бил обвиняемият Ж. И.

На 31.03.2020 г. Ж. И. два пъти идвал и оглеждал магазина. Той видял парите на масата и решил да ги открадне. Около 23.00 ч. обвиняемият решил да осъществи намисленото, поставил на лицето си маска и се отправил към магазина. Подал се през прозорчето, видял, че парите от оборота стоят на масата и отключил входната врата с ключа, който бил отвътре на ключалката. А. А. и Е. В. обаче също го видели и А. А. тръгнала към него, тъй като първоначално решила, че той ще пазарува. Щом видяла действията му, А.А. затиснала вратата, за да му попречи да влезе. Ж. И. в същото време дърпал вратата и докато стърчал през прозорчето откъртил крилото му, което паднало на пода. Разнесъл се силен шум, подобен на изстрел, А. А. се изплашила и пуснала вратата. Тогава обвиняемият успял да отвори, влязъл в магазина и взел паричната сума от масата, която възлизала на 2000 лева, след което се оттеглил в неизвестна посока.  А. А. и Е. В. успели добре да огледат обвиняемия и го познали въпреки маската.

По случая било образуваното досъдебно, спрямо Ж. И. била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Предстои делото срещу него да продължи в Софийски районен съд.