По споразумение на Софийска районна прокуратура е осъден мъж, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта 2,14 на хиляда

7 Октомври 2020 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия Мариян И. за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Подсъдимият се е признал за виновен за това, че на 17.05.2020 г., около 22,50 ч., по ул. „Житница“ в гр. София, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,14 на хиляда, установено по надлежния ред посочен в Наредба № 1  от 19.07.2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества и техни аналози, с протокол за химическо изследване за определяне концентрацията на алкохол в кръвта.

На подсъдимият Мариян И. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, с изпитателен срок от три години, „глоба“ в размер на сто лева, както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от девет месеца.

Споразумението, одобрено от Софийски районен съд, не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.