Разследването срещу обвиняем за измама приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

5 Октомври 2020 г.

На 05.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в СРС обвинителен акт срещу М. М. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал у Х. А. - мениджър продажби в „А.И.“ ЕООД, заблуждение и с това причинил на „А.И.“ ЕООД имотна вреда в размер на 2479 лева  - престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

„А.И.“ ЕООД осъществявало търговска дейност, включваща продажба на помпи и помпени системи. На 07.01.2019 г. в търговския обект на „А.И.“ ЕООД в гр. София, на работа бил Х.А. - мениджър продажби. Около 15,30 ч. на същата дата, там се явил обвиняемия М. М. и заявил желание да закупи 14 бр. помпени системи на стойност 2479 лева. М.М. казал, че желае да заплати сумата, чрез мобилното си устройство, посредством електронно банкиране. Х.А. поискал от колегата си Д.Д. да изготви фактура, която обвиняемият подписал.

След като били оформени документите, М.М. съставил документ, представляващ платежно нареждане за заплащане на сумата в полза на „А.И.“ ЕООД и го показал на Х.А. в уверение на заявеното желание за заплащане на стоката. За окончателното плащане на сумата, обвиняемият следвало да подпише платежното нареждане с цифров сертификат, предоставен му от банката, което обвиняемия нямал намерение да стори.  М.М. създал платежното  нареждане с цел да въведе в заблуждение Х.А. и лично да се облагодетелства, без да заплати за стоката.

Обвиняемият извършил действия по изпращане на преводното нареждане, за да утвърди създаденото заблуждение у Х.А., без да има намерение да приключи процедурата по заплащане, чрез подписването му и изпращането му към банката за осчетоводяване на операцията. След като бил убеден, че стоките са надлежно заплатени от обвиняемия,  Х.А.  изнесъл от склада 14 броя помпи и ги предал на М.М.

Обвиняемият не подписал изготвеното преводно нареждане и с това причинил на „А.И.“ ЕООД  имотна вреда в размер на 2479 лева. След като паричните средства не постъпили по сметката на „А.И.“ ЕООД, З.А. – управител на дружеството, депозирала сигнал до прокуратурата.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че обвиняемият М.М. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“. Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.