Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си 2,45 на хиляда

5 Октомври 2020 г.

На 05.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия М. Ц. за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,45 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. 

На 23.07.2020 г., около 04,40 часа обвиняемият М. Ц. управлявал лек автомобил в гр. София, ж.к. „Хаджи Димитър“, когато бил спрян за извършване на проверка от полицейски служители при 05 РУ-СДВР. По време на проверката полицейските служители усетили, че обвиняемият мирише на алкохол. Те поискали съдействие от екип на отдел „Пътна полиция“-СДВР и на място пристигнали полицейски служители, които извършили проверка на обвиняемия за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“. Уредът отчел положителен резултат - 2,45 на хиляда концентрация на алкохол в издишания въздух. На обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение и бил издаден талон за медицинско изследване. След това той бил отведен от служителите на 05 РУ-СДВР до болнично заведение, където отказал да даде проби за медицинско изследване.

Съгласно чл. 6, ал. 9 от Наредба № 1/19.07.2017г. за реда за установяване концентрацията алкохол в кръвта и/или употреба на наркотични вещества или техни аналози, концентрацията на  алкохол в кръвта се установява въз основа на показанията на техническото средство за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта, в случаите на отказ за даване на проби за изследване.

По случая било образувано досъдебно производство, установено било, че обвиняемият М. Ц. е осъждан. Предстои делото срещу него да продължи в съда.