По искане на Софийска районна прокуратура е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем за кражба в големи размери

14 Септември 2020 г.

По искане на дежурен прокурор при СРП съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия С. П. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 2, вр. ал. 1, т. 4, вр. чл.194, ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, буква „ А“ и „ Б“ от НК.

С. П. е обвинен в това, че на 21.06.2019 г. около 02,20 ч. в гр. София, от фасадата на Национално училище за изящни изкуства, чрез използване на неустановено техническо средство, е отнел чужда движима вещ - бронзов скулптурен релеф на стойност от 45 000 лева, от владението на Д. П. – материално отговорно лица, без нейно съгласие с намерение противозаконно да я присвои. Стойността на отнетата вещ е в големи размери. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като С. П. е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, както и два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

За престъплението, за което е повдигнато обвинение на С. П., се предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години.

На 13.09.2020 г. съдът е уважил искането на Софийска районна прокуратура, като е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.