Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, направил опит за кражба

9 Септември 2020 г.

На 09.09.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Веселин Т. за това, че чрез използване на моторно превозно средство и чрез използване на техническо средство, направил опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 1026,10 лева, собственост на „Б.Р.“ ЕООД, от владението на Д.С. – пълномощник на търговското дружество, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини - престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

На 21.11.2019 г. около 08:30 ч. обвиняемият Веселин Т. пристигнал с управлявания от него лек автомобил, на адрес в гр. София, м. Гърдова глава. Той паркирал автомобила си в подземен паркинг, част от жилищен комплекс, до който имало свободен достъп. Обвиняемият взел носените от него множество инструменти – ножици, клещи, отвертки, чук, и се насочил към вътрешността на една от сградите в комплекса, собственост на „Б.Р.“ ЕООД. Използвайки обстоятелството, че сградата е необитаема, Веселин Т. влязъл в нея и с помощта на носените от него инструменти започнал да демонтира различни вещи от помещенията, а именно водопроводни кранове, устройства за отчитане на температура и налягане, тръби, кабели, водомери, врати от алуминий и др., всички вещи на обща стойност 1026,10 лева. Представител на дружеството за посочения недвижим имот към инкриминираната дата бил Д.С., в чието фактическо владение се намирали всички вещи.

След като Веселин Т. безпрепятствено демонтирал гореописаните вещи, той ги натоварил в автомобила си. Действията му били възприети от свидетелите Б.З. и К.А., които обитавали жилище в съседна сграда от същия жилищен комплекс. Те подали сигнал за случващото се на телефон 112, като същевременно успели да задържат обвиняемия на мястото до идване на полицейски служители при 06 РУ-СДВР.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо обвиняемия Веселин Т. била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото да продължи в съда.