По обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден подсъдим, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта 3,31 на хиляда

8 Септември 2020 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия Антон Л. за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Подсъдимият се е признал за виновен за това, че на 09.04.2020 г., около 00:20 часа, в гр. София, ж.к. „Студентски град”, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,31 на  хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер № 7410+“. Съгласно чл. 6, ал. 9 от Наредба № 1/19.07.2017г. за реда за установяване концентрацията алкохол в кръвта и/или употреба на наркотични вещества или техни аналози, концентрацията на алкохол в кръвта се установява въз основа на показанията на техническото средство за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта в случаите на отказ на лицето за даване на проби за изследване.

На подсъдимият Антон Л. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет месеца, с изпитателен срок от три години, както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от дванадесет месеца.

Споразумението, одобрено от Софийски районен съд, не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.