Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа обвиняем за опит за кражба, извършен в условията на опасен рецидив

2 Септември 2020 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство срещу обвиняемия Димитър Х. за това, че:

На 01.09.2020 г., около 17:45 часа от подземен шахтов трафопост, находящ се в гр. София, в съучастие с неустановено по делото лице, направил опит да отнеме чужди движими вещи – 6 броя метални капаци, собственост на „Ч.Р.Б.“ АД, от владението на Й. Т. – материално отговорно лице, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои. Опитът останал недовършен поради независещи от Димитър Х. причини, той бил задържан в близост до местопроизшествието от свидетел – М. Ц. Деянието обвиняемият е извършил при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“ не по-малко от една година, изпълнение на което не е отложено по реда на чл. 66 от НК.

Престъплението е квалифицирано по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ от НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от две до десет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 02.09.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Димитър Х. за срок до 72 часа. На 04.09.2020г. ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия.