Софийска районна прокуратура повдигна обвинение и задържа за срок до 72 часа обвиняем за грабеж

1 Септември 2020 г.

Днес, 01.09.2020 г., прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Недко М. за престъпление по чл. 198, ал. 3 вр. ал. 1 НК.

Недко М. е обвинен в това, че на 31.08.2020 г., около 21.40 ч., от жилище, намиращо се в гр. София, отнел чужда движима вещ – мобилен телефон, от владението на А. И., без нейно съгласие с намерение противозаконно да го присвои. След като бил заварен на мястото на престъплението подсъдимият употребил сила, за да запази владението върху отнетата вещ – избутал със сила А. И. от пътя си и напуснал жилището с отнетата вещ.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият Недко М. е многократно осъждан, включително за престъпления против собствеността. За извършеното от него престъпно деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 01.09.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Недко М. за срок до 72 часа. На 03.09.2020 г. ще бъде изготвено и внесено мотивирано искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия.