Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем, шофирал след употреба на наркотични вещества

27 Август 2020 г.

Днес, 27.08.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу М. С. за това, че управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, след употреба на наркотични вещества, а именно: 3,4-метилендиоксиметамфетамин (MDMA), тетрахидроканабинол, диазепам и нордазепам - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

Обвиняемият М. С. е неправоспособен водач на моторно превозно средство по смисъла на Закона за движението по пътищата, тъй като никога не му е издавано свидетелство за управление на МПС. Въпреки това, на 18.11.2019 г., около 11.00 ч., М. С. управлявал лек автомобил в с. Бусманци, обл. София, когато бил спрян за извършване на проверка от служители при 08 РУ-СДВР. По време на проверката М. С. споделил на полицейските служители, че употребява наркотични вещества, поради което на място били изпратени служители от отдел „Пътна полиция“-СДВР. Обвиняемият бил изпробван с техническо средство за установяване употребата на наркотични вещества „Дрегер Дръг тест 5000“, като извършената му проба отчела положителен резултат за употреба на наркотични вещества – канабис, метамфетамин и амфетамин.

На обвиняемия М. С. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване. Той бил придружен от полицейските служители до болнично заведение в гр. София, където доброволно дал проби за изследване. От представените за анализ проби се установява употреба на следните наркотични вещества: 3,4-метилендиоксиметамфетамин (MDMA), тетрахидроканабинол, диазепам и нордазепам.

3,4-метилендиоксиметамфетаминът и тетрахидроканабинолът са високорискови наркотични вещества, включени в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, а диазепамът и нордазепамът са рискови наркотични вещества, включени в Списък III „Рискови вещества“ съгласно Приложение № 3 към чл. 3, т. 3 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия М. С. да продължи в съда.