Ефективно наказание „лишаване от свобода“ получи подсъдим, шофирал след употреба на три вида наркотични вещества, по споразумение на Софийска районна прокуратура

27 Август 2020 г.

На 25.08.2020 г. съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитата на подсъдимия Крум А. за престъпление по 343б, ал. 3 от НК.

Подсъдимият е признал вината си за това, че на 21.07.2018 г., около 11:15 часа, в гр. София по бул. „Цар Борис III”, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, след употреба на наркотични вещества, а именно амфетамин, метамфетамин и метадон, включени в списък на наркотичните вещества с висока степен на риск, съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – амфетамин и метамфетамин включени в Приложение № 1, Списък I на Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, а метадон включен в Приложение № 2, Списък II на Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. Като наличието на наркотичните вещества е установено със съдебно – химическа (токсикологична) експертиза.

С определение от 25.08.2020 г. на Софийски районен съд на подсъдимия Крум А. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири месеца, при първоначален „общ“ режим, както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от една година и седем месеца.

 Споразумението е окончателно и има последиците на влязла в законна сила осъдителна присъда.