Обвиняем за документни престъпления е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

26 Август 2020 г.

На 26.08.2020г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Ф. Д. за това, че с 10 отделни деяния, като длъжностно лице, в кръга на службата му, съставил  неистински частни документи – трудови договори, и ги употребил пред Изпълнителна агенция по лекарствата, за да докаже, че съществува  трудово правно отношение  между „Ф.“ ЕООД и съответни лица и между „Л.“ ЕООД и съответни лица - престъпление по чл. 310, ал. 1, вр. чл. 309, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

В периода 2016 г. – 2018 г. обвиняемият Ф. Д. бил управител на търговските дружества „Л.“ ЕООД и „Ф.“ ЕООД, които стопанисвали аптеки в различни населени места. Съгласно изискванията на чл. 223 и чл. 224 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, ръководител на аптека може да бъде единствено магистър-фармацевт или помощник-фармацевт (в специално предвидени случаи), назначен на трудов, работещ единствено в конкретната аптека.

За да осигури работата на стопанисваните от неговите дружества аптеки, заобикаляйки закона, вместо да сключи действителни трудови договори, обвиняемият Ф. Д. съставил неистински такива, както и декларации по чл. 223 и чл. 224 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

В горепосочения период, с 10 отделни деяния, в качеството си на управител на дружествата, в кръга на службата му, Ф. Д. съставил трудови договори, на които придал вид, че представляват конкретно писмено изявление на различни лица, че са сключили трудов договор с работодател „Л.“ ЕООД или „Ф.“ ЕООД, на длъжност „ръководител аптека“. Обвиняемият употребил неистинските трудови договори пред Изпълнителна агенция по лекарствата в гр. София, за да докаже, че съществува трудово-правно отношение между съответните лица и представляваните от Ф. Д. дружества и по този начин да получи необходимите му разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти.

По случая било образуваното досъдебно производство, спрямо обвиняемия Ф. Д. била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.