Ефективно наказание от десет месеца „лишаване от свобода“ получи подсъдим, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си, по обвинителен акт на Софийска районна прокуратура

13 Август 2020 г.

След постигнато споразумение на Софийска районна прокуратура, бе наложено ефективно наказание от десет месеца „лишаване от свобода“ спрямо подсъдимия Стефан П.

Той е признал вината си за това, че на 18.06.2020 г., в гр. София, около 03:15 ч., по ул. „Невестина скала“, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно – 3,18 на хиляда,  установено по надлежния за това ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510+“, съгласно чл.3, ал.1 „При извършване на проверка на място от контролните органи концентрацията на алкохол в кръвта се установява с техническо средство“ и чл.3, ал.2 „при съставянето на акта за установяване на административно нарушение за установена с техническо средство концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда … контролният орган попълва и талон за изследване по образец съгласно Приложение №1“, във връзка с ал.9 на чл.6 „Концентрацията на алкохол в кръвта … се установява въз основата на показанията на техническото средство за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта … в случаите на отказ на лицето … при отказ … за даване на проби за изследване“, предвиден в Наредба № 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози. Престъплението е квалифицирано по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Споразумението, което е одобрено от Софийски районен съд, е окончателно и има сила на влязла в сила осъдителна присъда.