Обвиняем за измама е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

13 Август 2020 г.

На 13.08.2020г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Иван В. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у Б.М. и с това му причинил имотна вреда в размер на 1800 лева, като деянието е извършено в условията на повторност  - престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 4, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 от НК.

В началото на м. декември 2018г. Б.М. посетил автосервиз в гр. София, ж.к. „Надежда“, във връзка с възникнал проблем с личния му автомобил. В автосервиза работели В.Б., Г.Л. и обвиняемия Иван В. В.Б. и Г.Л. установили сериозен проблем с двигателя на автомобила на Б.М. и се разбрали автомобилът да остане в автосервиза, докато се намери двигател. При едно от посещенията на Б.М. в сервиза, обвиняемият Иван В. решил да се възползва от създадената ситуация и заявил на Б.М., че има приятел, който се занимава с внос на автомобили от чужбина. Б.М. помолил обвиняемия за съдействие. На 29.01.2019г. при поредно посещение на Б.М. в автосервиза, Иван В. възбудил у Б.М. заблуждение, че неговият приятел е намерил лек автомобил, който имал двигател с идентични характеристики като търсения и можел да го транспортира до Р България. Б.М. проявил интерес и се съгласил с обявената от обвиняемия цена в размер на 3600 лева, в която влизала цената на автомобила и организирания транспорт. На 30.01.2019г. Б.М. посетил автосервиза и предал на Иван В. парична сума в размер на 1800 лева, която обвиняемият поискал като „капаро“. Получавайки средствата, обвиняемият заявил, че колата ще бъде транспортирана в автосервиза до десет дни. На 11.02.2019г. Б.М. потърсил по телефона Иван Б., но телефонът на същия бил изключен. Б.М. отишъл в автосервиза, където се срещнал с Г.Л., който заявил че в конкретния ден – 11.02.2019г., обвиняемият не е дошъл на работа. След тази дата Б.М. не успял да се свърже с Иван В. Обвиняемият преустановил и работата си в автосервиза.

По случая било образувано досъдебно производство в хода, на което било установено, че Иван В. е многократно осъждан, включително за престъпление чл. 209, ал. 1 от НК. Предстои делото срещу него да продължи в съда.