Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж, шофирал след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и с регистрационни табели за друго МПС

17 Юли 2020 г.

На 17.07.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Даниел Г., за това, че управлявал моторно превозно средство, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 2,99 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по чл.343б, ал.1 от НК- престъпление по чл.343б, ал.2, вр. ал.1 от НК, за това, че управлявал моторно превозно средство, след употреба на наркотични вещества (канабис) - престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, както и за това, че си служил с табели с регистрационен номер, издадени за друго моторно превозно средство - престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

На 24.11.2019 г., около 20.00 ч., в гр. София, по бул. „Цариградско шосе“ обвиняемият Даниел Г. управлявал лек автомобил, когато полицейски служители при 01 РУ-СДВР му подали звуков и светлинен сигнал да спре. Обвиняемият не се подчинил, но след кратко преследване с патрулния автомобил спрял. Полицейските служители предприели проверка и попитали Даниел Г. употребил ли е алкохол или наркотични вещества. Той признал, че е пил алкохол и е пушил марихуана. На място пристигнали служители при отдел „Пътна полиция“-СДВР, които тествали Даниел Г. с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410+“, което отчело съдържание на алкохол в издишания от обвиняемия въздух 2,99 на хиляда. След това проверили обвиняемия за употреба на наркотични вещества с техническо средство „Drug test 5000“, като уредът отчел положителна проба за употреба на наркотично вещество – канабис. На обвиняемия бил издаден талон за медицинско изследване, като същият не дал проби за изследване. Съгласно Наредба №1/19.07.2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози: „Концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози се установява въз основа на показанията на техническото средство за установяване концентрацията на алкохол в кръвта или на теста за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози в случаите на отказ за изследване с доказателствен анализатор и/или за даване на проби за изследване“. В хода на полицейската проверка било установено, че поставените на автомобила регистрационни табели били издадени за друго МПС. Местопроизшествието било посетено от дежурна оперативна група при 01 РУ-СДВР, автомобилът на обвиняемия бил иззет.

Предстои наказателното производство срещу Даниел Г. да продължи в Софийски районен съд.