Ефективно наказание лишаване от свобода получи подсъдим, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта по споразумение на Софийска районна прокуратура

16 Юли 2020 г.

На 14.07.2020 г. съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и подсъдимия Даниел Г. за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК.

Подсъдимият се е признал за виновен за това, че на 10.05.2019 г., около 00.40 ч., в гр. София, на ул. „Черковна“, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно – 2,26 на хиляда, установено по надлежния ред - с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410 +“, съгласно чл. 6, ал. 9 от  Наредба № 1/19.07.2017 год., за реда за установяване употребата на алкохол и/или друго упойващо вещество от водачите на МПС „При отказ на лицето да получи талона за изследване, при неявяване в определения срок на посоченото място или при отказ за изследване, употребата на алкохол и/ или наркотични вещества или техни налози се установява въз основа на показанията на техническото средство или теста“, като в случая водачът е отказал да даде кръв за изследване. Деянието Даниел Г. е извършил, след като е бил осъден за деяние по чл. 343б, ал. 1 от НК с влязло в сила определение на Софийски районен съд.

На 14.07.2020 г. на подсъдимия Даниел Г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от девет месеца, което ще бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим.

Споразумението, одобрено от Софийски районен съд, е окончателно и има сила на влязла в сила осъдителна присъда.