ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРОКУРОРИ И СЛУЖИТЕЛИ ОТ СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

14 Юли 2020 г.

С настоящата декларация, ние, прокурорите и служителите от най-голямата прокуратура в страната, възразяваме срещу зачестилите опити за вмешателство в независимостта на Прокуратурата на Република България от различни лица, организации и институции и заявяваме категоричната си позиция относно недопустимостта на оказването на натиск върху работата на държавното обвинение.

Прокуратурата на Република България стриктно и принципно  изпълнява своите конституционни и законови правомощия, като неин приоритет винаги е бил и ще бъде утвърждаването на законността и противодействието на престъпността. Разследванията, водени от Прокуратурата на Република България и извършените в хода на тях процесуално-следствени действия произтичат само и единствено от закона, независимо от разследваните лица, ведомствата и институциите, които те представляват.

В последните изявления на Президента на Република България се съдържат внушения за незачитане разделението на властите, като основен принцип на правовата държава, а с искането му за оставка на главния прокурор на Република България се оказва недопустим натиск върху независимостта на Прокуратурата на Република България, чиято основна задача е провеждането на всестранно, обективно и пълно разследване. Отделно от това, изказванията на държавния глава по адрес на Прокуратурата на Република България накърняват достойнството на всички, които ежедневно, честно и съвестно изпълняват своите професионални задължения, водени единствено от закона и вътрешното си убеждение. Не на последно място, изразяваната от него позиция създава недоверие на обществото към Прокуратурата на Република България, като неразделна част от съдебната власт и основна структура в борбата срещу престъпността.

Призоваваме всички отговорни институции и гражданите на Република България да не допускат възникването на конфликти и да отстояват законността в страната и независимостта на всяка една от трите власти!