Софийска районна прокуратура предаде на съд пореден пиян шофьор, управлявал с концентрация на алкохол в кръвта 2,07 на хиляда

10 Юли 2020 г.

На 10.07.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Светлин Т. за това, че е управлявал  моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 2,07 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл. 343б ал. 2, вр. ал. 1 от НК на СРС - престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК.

На 30.05.2020 г., около 22.45 ч., в гр. София, ж.к. „Дружба“, полицейските служители от 08 РУ-СДВР спрели за проверка лек автомобил, управляван от обвиняемия Светлин Т. Тъй като той силно лъхал на алкохол, полицейските служители го попитали употребил ли е алкохол, като обвиняемият потвърдил, че е употребил известно количество алкохол. Полицейските служители повикали за съдействие служители от отдел „Пътна полиция“-СДВР. Те проверили Светлин Т. с техническо средство „Алкотест дрегер 7510“, което отчело положителен резултат – 2,07 на хиляда алкохол в издишания въздух. На Светлин Т. бил издаден талон за медицинско изследване, но той отказал да даде кръвна проба за изследване. Съгласно разпоредбата на чл.6 ал.9 от Наредба № 1 от 19.07.2017 г. издадена от министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието, за реда за установяване на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС, при отказ на лицето за изследване, употребата на алкохол и /или/ наркотични вещества или техни аналози се установява въз основа на показанията на техническото средство или теста.

По случая било образуваното досъдебно производство, установено било, че обвиняемият Светлин Т. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.