Обвиняем, ползвал се от неистински официален документ е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

9 Юли 2020 г.

Днес, 09.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Валентин И. за това, че съзнателно се ползвал от неистински официален документ - свидетелство за завършено основно образование, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 27.06.2019 г. Ц.Б. – системен оператор в сградата на отдел „Пътна полиция” при СДВР, била на работното си място в гр. София. На същата дата, се явил обвиняемият Валентин И. и подал комплект документи за издаване на свидетелство за управление на МПС, сред които копие на свидетелство за завършено основно образование. След като обвиняемият представил комплекта с документи, Ц.Б. сверила копието с оригинала на свидетелството за завършено основно образование. Същото породило съмнение у Ц. Б. за истинността му. Поради което обвиняемият предал с протокол за доброволно предаване и оригинала на свидетелството. След извършена справка от ОУ „Д.Д.”, се установило, че свидетелство за завършено основно образование на името на обвиняемия Валентин И. не е издавано от директора на учебното заведение и лицето Валентин И. никога не е бил ученик в ОУ „Д.Д.”. В хода на разследването било установено, че свидетелството за завършено основно образование представено от обвиняемия представлява неистински официален документ.

Разследването срещу Валентин И. е приключило, като на 09.07.2020 г. е внесен за разглеждане обвинителен акт в Софийски районен съд.