Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт за причиняване на телесна повреда на медицински специалист и за хулиганство

3 Юли 2020 г.

На 03.07.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Калоян Д. за това, че причинил на Л.П., по време на изпълнение на служебните му задължения, в качеството му на медицински специалист, лека телесна повреда - престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 НК, както и за това, че извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 325, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 29, б. А НК.        

На 18.04.2020 г., около 22.30 ч., Л.П. - дежурен лекар в УМБАЛ „Св. Анна“, в гр. София, бил повикан за консултация в спешно приемно отделение на болницата. Там се намирал обвиняемият Калоян Д., който бил с видимо агресивно поведение. Той се държал неадекватно, крещял силно, отправял обидни реплики и псувни към дежурните лекари и медицински сестри с думите: „Говеда, Кретени! Нещастници! Малоумници!“. Калоян Д. се насочил към зала на спешното отделение и се опитал да влезе вътре. Л.П. се опитал да го успокои и го помолил да излезе навън. Действията на Л.П. обаче провокирали още повече агресия у Калоян Д. Той крещял срещу Л.П. с думите: „Ела да те пребия навън и да се разберем като мъже“. Л.П. многократно се опитвал да затвори вратата на залата на спешното отделение, но Калоян Д. му пречил и псувайки се опитвал да влезе. В един момент обвиняемият посегнал към Л.П., хванал го за ръкава на престилката, дръпнал го силно и скъсал ръкава на престилката. В следващия момент Калоян Д. нанесъл на Л.П. удар с юмрук в областта на главата. Веднага на помощ се притекли дежурни лекари и медицински сестри, които успели да избутат обвиняемия от вратата и да я затворят. Действията на Калоян Д. били заснети и от охранителните камери на спешното отделение. Л.П. бил прегледан от своите колеги, извършени били необходимите манипулации по обработване на нараняването. Непосредствено след инцидента била повикана полиция. На място дошли служители на 07 РУ-СДВР, които задържали обвиняемия.

По случая било образувано досъдебно производство, установено било че Калоян Д. е осъждан. По отношение на него била взета мярка за неотклонение „Домашен арест“. Предстои делото да продължи в съда.