Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняема за държане на високорискови наркотични вещества

22 Юни 2020 г.

На 22.06.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемата Андреа Н. за това, че е държала в себе си без надлежно разрешително /изискващо се съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите/, високорискови наркотични вещества, а именно коноп с нето тегло 40,76 грама и съдържание на активно действащото наркотично вещество тетрахидроканабинол 11%, на стойност 244,56 лева – престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

На 24.11.2019 г., около 09.00 ч., обвиняемата Андреа Н. се намирала в гр. София, на бул. „Цариградско шосе“, в локалното платно на спирка за масовия градски транспорт. Обвиняемата носела в себе си /в раницата си/ наркотични вещества, а именно коноп с нето тегло 40,76 грама и съдържание на активно действащото наркотично вещество тетрахидроканабинол 11%, включено в Списък І „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина“ – Приложение № 1 към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. Андреа Н. била спряна за извършването на проверка от полицейски служители при 01 РУ-СДВР. По време на проверката обвиняемата била много притеснена и признала, че в раницата си има наркотични вещества. В тази връзка тя била отведена в сградата на 01 РУ-СДВР, където с протокол за доброволно предаване предала посочените по-горе наркотични вещества.      

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата Андреа Н. да продължи в съда.