Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е внесен обвинителен акт срещу рецидивист за измама

12 Юни 2020 г.

На 12.06.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Росен Н. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у Г.Д., че ще му внесе от Р Чехия и продаде два леки автомобила и с това му причинил имотна вреда в размер на 20 000 лв., като деянието е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. „А” НК

През месец април 2017 г. обвиняемият Росен Н. се запознал с Г.Д. в автосервиз в гр. София. Обвиняемият се представил като Росен К. и казал, че бил роден в Р Чехия и се занимавал с внос на автомобили на по-ниски цени. По това време Г.Д. си търсил автомобил и проявил интерес. Ангажирал Росен Н. да му намери автомобил и да го внесе в Р България, като двамата не изготвили договор за това. Обвиняемият изпращал, чрез интернет приложения снимки на различни автомобили. Г.Д. харесал една от изпратените от обвиняемия снимки на лек автомобил. Росен Н. посочил, че цената на автомобила е 17 000 лв. и ако Г.Д. желае да го закупи, трябва да му даде капаро в размер на 8 000лв. Г.Д. се съгласил, като на 24.04.2017 г. предал на обвиняемия сумата от 8 000 лв. като основание посочил - капаро за лек автомобил. Обвиняемият връчил на Г.Д. лично попълнена и подписана от него квитанция за сума от 8 000 лв. Същевременно обвиняемия продължил да изпраща на Г.Д. снимки на различни автомобили. Г.Д. харесал още един лек автомобил, за който Росен Н. обявил сумата от 16 500 евро, като за него поискал капаро от 3 000 лв. На 26.04.2017 г. Г.Д. се срещнал с Росен Н. в автосервиза и пред свидетел - Г.К., предал лично на обвиняемия сумата от 12 000 лв., която включвала остатъка от сумата за първия лек автомобил (9000 лв.) и капарото за втория лек автомобил (3000 лв.). За тези пари не била съставена разписка или квитанция. Автомобилите не пристигнали в Р България в уговорените дни. Обвиняемият не вдигал мобилния си телефон. Росен Н. и Г.Д. се срещнали случайно в гр. София, като обвиняемият заявил, че не може да докара автомобилите и не може да върне парите.

В хода на разследването било установено, че Росен Н. е осъждан, настоящото деяние е извършил в условията на опасен рецидив. Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.