Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу рецидивист за опит за кражба

19 Май 2020 г.

   На 19.05.2020г. прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Георги Ф., на 24 години, за това, че е направил опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 128,79 /сто двадесет и осем лева и седемдесет и девет стотинки/ лева, собственост на „Т.Т.“ ООД, от владението на Ц.Л. – фармацевт в аптека, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини и е извършено при условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1 вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ от НК.

   На 06.04.2020 г. обвиняемият Георги Ф. се намирал на територията на гр. София, когато решил да се облагодетелства по неправомерен начин. В изпълнение на взетото решение, той влязъл в аптека „Т.“, намираща се на ул. „Черковна“, стопанисвана от „Т.Т.“ ООД, където като фармацевт работела Ц.Л. След като известно време се разхождал между щандовете, Георги Ф. отишъл на касата на обекта и поискал от Ц.Л. да му продаде стока, стояща в страни от касова зона. Използвайки обстоятелството, че Ц.Л. няма видимост към него, обвиняемият започнал да взима в себе си различни козметични продукти. Връщайки се при щанда, Ц.Л. забелязала как обвиняемият взима вещи. След това същият побягнал извън аптеката, в едно с продукти на обща стойност 128,79 лева. На кръстовището на ул. „Черковна“ и ул. „Русалка“, свидетелят Т.П. забелязал тичащия Георги Ф. и решил да му извика да спре, считайки че се е случило нещо нередно. Действията на Т.П. не дали резултат и той започнал да преследва Георги Ф. Докато бягал след обвиняемия, Т.П. успял да предаде съобщение за случващото се на дежурната част на 05 РУ – СДВР и да съобщи за местоположението си. Във връзка с подадения сигнал от Т.П., полицейски служители от състава на 05 РУ – СДВР се отправили в посока към мястото посочено от Т.П., където пресрещнали и задържали Георги Ф. По този начин му попречили да осъществи трайна фактическа власт върху предмета на престъпното посегателство. При извършената на мястото полицейска проверка обвиняемият сам извадил и предал инкриминираните вещи, обяснявайки също така и къде се намира търговският обект, от който ги е взел.

   В хода на досъдебното производство е установено, че обвиняемият Георги Ф. е многократно осъждан и деянието е извършено при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода за срок от една година и седем месеца. На 19.05.2020г. за извършеното от Георги Ф. престъпление е изготвен и внесен обвинителен акт в съда.