Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е внесен обвинителен акт срещу обвиняем шофирал след употреба на тетрахидроканабинол, метамфетамин и кокаин

19 Май 2020 г.

   Днес, 19.05.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в СРС обвинителен акт срещу Петър Я. за това, че управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол, метамфетамин и кокаин, всички включени в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение във ветеринарната и хуманитарната медицини, съгласно Приложение № 1 към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2, т. 1 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите -престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

   Обвиняемият Петър Я. е неправоспособен водач на моторно превозно средство по смисъла на Закона за движението по пътищата, тъй като никога не му е издавано свидетелство за управление на МПС. На 11.09.2019 г. около 22.20 часа Петър Я. управлявал лек автомобил в село Кокаляне, Столична община. Намирайки се на ул. „Цар Иван Асен II”, обвиняемият бил спрян за извършване на проверка от полицейски служители при 08 РУ-СДВР. По време на проверката обвиняемият бил превъзбуден и нервен, поради което полицейските служители повикали за съдействие екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР, който да извърши проверка на Петър Я. за употребява наркотични вещества. В тази връзка на място бил изпратен полицейски служител, който изпробвал Петър Я. с техническо средство за установяване употребата на наркотични вещества „Дрегер Дръг тест 5000“. Извършената проба отчела положителен резултат за употреба на наркотични вещества – кокаин, канабис, амфетамин и метамфетамин. На обвиняемия бил издаден талон за медицинско изследване. Петър Я. бил придружен от полицейските служители до болнично заведение в гр. София, където доброволно дал проби за изследване. От извършените изследвания на представените за анализ проби се установява употребата на наркотичните вещества– тетрахидроканабинол, метамфетамин и кокаин.

   Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Петър Я. да продължи в съда.