Софийска районна прокуратура внесе в СРС обвинителен акт срещу обвиняема, управлявала лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта 2,10 на хиляда

19 Май 2020 г.

   На 19.05.2020г. под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е внесен обвинителен акт срещу Петя В. за това, че управлявала МПС - лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,10 на хиляда, установено по надлежният ред / регламентиран в Наредба №1 от 19.07.2017г. на МВР, МЗ и МП за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози/ - с Протокол за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта – престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

   На дата 16.03.2020 г. около 01.50 ч. на бул. „Владимир Вазов“, в гр. София, полицейски служители при 05 РУ-СДВР спрели за проверка лек автомобил, управляван от обвиняемата Петя В. При проверката полицейските служители установили, че от водачката на автомобила се носи миризма на алкохол. Полицейските служите докладвали в оперативна дежурна част и поискали да бъде изпратен екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. На място пристигнали полицейските служители, които проверили обвиняемата Петя В. с техническо средство – Алкотест Дрегер 7510, с цел установяване на употреба на алкохол. Техническото средство отчело положителен резултат - 2.11 промила. На Петя В. бил издаден талон за медицинско изследване. Обвиняемата била съпроводена от полицейските служители до болнично заведение, където дала проби за изследване. След това бил изготвен протокол за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта, от чието заключение се установило, че в представените кръвни проби на Петя В. се е доказва наличието на етилов алкохол в количество 2.10 / две цяло и десет / промила на хиляда. 

   На 19.05.2020г. е изготвен и внесен обвинителен акт в Софийски районен съд за извършеното от Петя В. престъпление.