Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа обвиняем за умишлен палеж

18 Май 2020 г.

На 17.05.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Габриел И., на 25 години, за извършване на престъпление по чл. 330, ал. 1 от НК. Той е обвинен в това, че:

   На 15.05.2020 г., около 06.08 часа, в гр. София, ж.к. "Толстой", запалил имущество със значителна стойност - помещение с прилежаща към него тераса, част от апартамент, ползван от фондация „П.“ като детски център, собственост на „Н.К.Б.Т.Х.“. Обвиняемият разлял запалителна течност върху дрехи, поставени в различни пликове на терасата, след което посредством запалка запалил носена от него хартиена брошура, с която възпламенил разлятата течност и торбите с дрехи, докато в помещението спяла непълнолетната С.О.

   По досъдебното производство е установено, че обвиняемият Габриел И. е многократно осъждан, като настоящото деяние той е извършил в изпитателния срок на условно осъждане. За извършеното от него престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

  Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 17.05.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Габриел И. за срок до 72 часа, след изтичането, на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.