Обвиняем за шофиране след употреба на кокаин е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор при Софийска районна прокуратура

14 Май 2020 г.

На 13.05.2020 г. Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа обвиняемия Битас Т., на 29 години, за извършване на престъпление от общ характер. Той е обвинен в това, че:

На 12.05.2020 г., около 21:00 часа, в гр. София, по бул. „Черни връх”, непосредствено преди връзката с пътен възел с „Околовръстен път“ е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, след употреба на наркотични вещества - кокаин, представляващ високорисково наркотично вещество, което е включено в Списък I - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, установено чрез проба с техническо средство „Дръг Тест 5000”, като съгласно чл. 6, ал. 9 от Наредба № 1 за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/ или употребата на наркотични вещества или техни аналози „Концентрацията на алкохол в кръвта и/ или употребата на наркотични вещества или техни аналози се установява въз основа на показанията на техническото средство … в случаите на отказ на лицето да подпише или да получи талона за изследване, при неявяване в определения срок на посоченото място или при отказ за изследване с доказателствен анализатор и/ или за даване на проби за изследване.“ - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

По досъдебното производство е установено, че обвиняемият Битас Т. е осъждан,  като настоящото деяние той е извършил в изпитателния срок на условно осъждане. За извършеното от него престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, след изтичането, на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.