Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем за използване на неистински официален документ

13 Май 2020 г.

На 13.05.2020г. прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Иван К., на 64 години, за това, че в сграда отдел „Пътна полиция” – ОДМВР София, чрез представянето пред  Д.Д. – системен оператор, съзнателно се е ползвал от неистински официален документ - нотариално удостоверяване на подписи в договор за покупко–продажба на МПС със страни: И.М.  в качеството на продавач и Иван К. в качеството на купувач, на който е придаден вид, че представлява писмено волеизявление на нотариус С.З., когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност  - престъпление по чл. 316, вр. чл. 308,ал.2 вр. ал. 1 от НК.

На 05.07.2019г. обвиняемият Иван К. отишъл в сградата отдел „Пътна полиция” - ОДМВР София, където подал заявление за пререгистрация  на лек автомобил пред Д.Д. – системен оператор. Иван К. се снабдил по неустановен по делото начин с нотариална заверка, положена върху договор за покупко – продажба на моторно превозно средство, на която е придаден вид, че е положена от нотариус С.З. Ведно с личните си документите Иван К. представил пред служителката Д.Д.  договора за покупко – продажба на моторно превозно средство. Служителката Д.Д. сравнила данните от личната му карта и тези на договора за покупко – продажба, усъмнила се в истинността на договора и започнала проверка в системата. Д.Д. не открила да е регистриран такъв договор. Тя уведомила прекия си началник, който извършил проверка в кантората на нотариус С.З. След което установили, че такъв договор не е заверяван от нотариус С.З.

В хода на досъдебното производство е установено, че подписите  и ръкописните текстове в графи „Продавач“ са изпълнени от И.М., подписите и ръкописните  текстове в графи „Купувач“  са изпълнени от Иван К., подписите в графи „Нотариус“ не е положен от нотариус С.З., отпечатъците от печат и щемпел не са положени с кръглия печат и правоъгълния щемпел на нотариус С.З. Ръкописните текстове и подписите в отпечатъците от правоъгълен щемпел в двата договора са изпълнени от едно и също лице.

На 13.05.2020г. за извършеното от Иван К. престъпление е изготвен и внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.