Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа двама обвиняеми за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди

13 Май 2020 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство срещу Димитър С., на 35 години, и Виктор И., на 18 години, за това, че:

На 04.05.2020г. около 00.19 ч. в гр. София  ж.к. „Св. Троица“, Димитър С. в съучастие с Виктор И. и неустановени към момента лица,  чрез нанасяне на удари в областта на главата с палка, причинили на М.М. закрита черепно - мозъчна травма,  реализирала разстройство на здравето временно опасно за живота, по хулигански подбуди, при демонстрация на безнаказаност и пренебрежение на установените от закона правила, престъпление по чл.131, ал.1, т.12, вр. 129 ал. 2 вр. ал.1, вр. чл. 20 ал.2, вр. ал.1 НК. След получен сигнал в 03 РУ-СДВР, за сбиване между мъже в ж.к. „Св. Троица“,  на място е изпратен патрул. Пристигналите полицейски служители установили пострадалия М.М. в тежко състояние. Той бил с видимо счупена лява ръка и докато бил в съзнание обяснил, че заедно с приятелите си С.Т., И.И., М.Р., П.В. и И.С., стоял на беседка пред блока. След това видели шест автомобила да спират на улицата и от тях да слизат около петнадесет човека с маски на лицата и тръби в ръцете и са побягнали в различни посоки. М.М. бил настигнат от четири - пет човека,  които го свалили на земята и започнали да му нанасят множество удари по цялото тяло и главата. След като съседи от блока са вдигнали шум, нападателите са се изплашили и са потеглили с автомобилите си. На място е дошъл екип на ЦСМП и е откарал М.М. в болнично заведение. След преглед било установено, че М.М. незабавно трябва да бъде настанен в болница. Към момента той е в медикаментозна кома.  На  М.М. е причинена закрита черепно – мозъчна травма; счупване на втора и трета предкиткови кости на лявата ръка, както и множество мекотъканни наранявания. 

С постановление от 08.05.2020 г. към наказателна отговорност са привлечени обвиняемите Димитър С. и Виктор И. Предвид високата обществена опасност на деянието, прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Димитър С. и Виктор И. за срок до 72 часа, след изтичането, на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.