Oбвиняем за шофиране след употреба на наркотични вещества е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

12 Май 2020 г.

Днес, 12.05.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Димо Д., на 26 години, за това, че управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, след употреба на наркотични вещества, а именно тетрахидроканабинол /ТНС/, включени в Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На 20.02.2020 г., в 03:06 часа, в гр.София по бул. „Ботевградско шосе“ обвиняемият Димо Д. управлял моторно превозно средство - лек автомобил. Той бил спрян за проверка от полицейски служители на 05 РУ – СДВР. Димо Д. изглеждал във видимо неадекватно състояние и полицейските служители докладвали за случая на оперативна дежурна част при 05 РУ – СДВР. Те поискали съдействие и на мястото пристигнали служители на отдел „Пътна Полиция“ - СДВР. Служителите изпробвали обвиняемият Димо Д. с техническо средство „Дръг тест 5000“, което отчело положителна проба за употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол /канабис/. На обвиняемият Димо Д. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване. След това обвиняемият бил съпроводен до болнично заведение, където дал проби за изследване за употреба на наркотични вещества. От извършените изследвания на представените за анализ проби се доказва употребата на наркотично вещество, съдържащо тетрахидроканабинол /ТНС/, което е високорисково наркотично вещество, съгласно Списък І „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина“ към Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

На 12.05.2020 г. срещу обвиняемия Димо Д. е внесен обвинителен акт. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.