Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем за причиняване на средна телесна повреда

11 Май 2020 г.

На 11.05.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в СРС обвинителен акт срещу Огнян Б. за това, че чрез нанасяне на удар с ръка в областта на лицето на Я.И. му причинил средна телесна повреда, изразяваща се е в счупване на долната челюст в дясно – престъпление по чл.129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 04.12.2019 г. обвиняемият Огнян Б. се намирал в обитаваната от него и семейството му къща в гр.София, ул. Цанко Дюстабанов. Той бил поканил в дома си Д.К. и В.С. по повод семеен празник. Там присъствали родителите на обвиняемия и техен познат Д.З. Около 21:00 ч. по покана на Д.К. в къщата дошъл и неговия брат - пострадалият Я.И. Още с появата си Я.И. попитал брат си кой го е заплашвал. След като Д.К. му отговорил, че никой от присъстващите не го е заплашвал,  Я.И. заявил на всеослушание, че е изпил две шишета ракия и че не се страхува от никой. В този момент Огнян Б. помолил Я.И. или да се успокои, или да напусне къщата, за да не разваля празника. Тогава Я.И., брат му - Д.К. и В.С. излели от стаята и останали за кратко в коридора на къщата. В същото време Д.З. влизал в къщата, като в коридора се срещнал с тримата мъже. Я.И., който бил в недобри отношения с Д.З., се доближил до него и притискайки го към ъгъла на коридора и му нанесъл няколко удара с ръка в областта на главата. Веднага Д.К.и В.С. застанали по между им, за да попречат на Я.И. да продължи с агресията си спрямо Д.З. В това време Огнян Б. отишъл в коридора и непредизвикан от пострадалия Я.И. се насочил директно към него и му нанесъл един удар с юмрук в областта на главата. Бащата на обвиняемия се намесил и успокоил Огнян Б., като по този начин предотвратил ескалация на ситуацията. След подаден сигнал за случилото се на място пристигнал екип на ЦСМП, който откарал Я.И. до болнично заведение за преглед. Обвиняемият бил задържан от отзовалите се полицейските служители на 05 РУ-СДВР. В резултат на извършеното Я.И. получил лицева травма – счупване на долна челюст в дясно, реализирала медико-биологичния признак счупване на челюст, довела до трайно затруднение на дъвченето и говоренето за период над 30 дни.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият Огнян Б. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“. Предстои делото да продължи в съда.