Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е внесен обвинителен акт за държане на високорискови наркотични вещества

7 Май 2020 г.

Днес, 07.05.2020 г., прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в СРС обвинителен акт срещу Кристиан Д. за това, че без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал  в себе си високорискови наркотични вещества, а именно коноп - общо 224,94 грама на стойност 1349.64 лева /хиляда триста четиридесет и девет лева и шестдесет и четири стотинки/ - престъпление  по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

На 09.11.2019 г., около 22:40 ч., служители на МВР при 05 РУ – СДВР се намирали в ж.к.“Левски Г“, гр.София и решили да извършат проверка на лице от мъжки пол, придвижващо се с велосипед - Кристиан Д. Възприемайки полицейското присъствие обвиняемият видимо се притеснил и се отклонил от посоката на придвижване. Освен това, преди да спре движението си на подадения сигнал от служителите на МВР, Кристиан Д. направил опит да изхвърли черен полиетиленов плик, който държал с ръка. Пликът се омотал в кормилото на велосипеда, обвиняемият загубил контрол над велосипеда и паднал. Полицейските служители отворили черния плик и установили, че в него има друг прозрачен полиетиленов плик, съдържащ растителна маса. Полицейските служители запазили местопроизшествието до пристигане на дежурна оперативна група при 05 РУ – СДВР.  В резултат на извършена справка констатирали, че Кристиан Д. е криминално проявен по линия на наркотични вещества. Обвиняемият предал за нуждите на разследването с Протокол за доброволно предаване държания от него плик, съдържащ растителна маса, с пояснението, че същата представлява марихуана, както и намираща се в него метална мелничка/гриндер, в която също имало суха тревиста маса. Установено било, че държаната от обвиняемия растителна маса е с общо нетно тегло 224,92 грама и представлява коноп /марихуана/, на обща стойност 1349.64 лева. Растителната маса в плика била с нетно тегло 223,14 грама и процентно съдържание на активно действащ компонент тетрахидроканабинол – 14,00%, а растителната маса в мелничката била с нетно тегло 1,80 грама и процентно съдържание на активно действащ компонент тетрахидроканабинол – 17,00%.

С постановление от 10.11.2019 г. на прокурор при СРП Кристиан Д. е задържан за срок до 72 часа. С протоколно определение от 12.11.2019 г. на СРС спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.