Софийска районна прокуратура приключи разследване срещу обвиняема за кражба на багаж от летище София

5 Май 2020 г.

На 05.05.2020 г. под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е приключило разследването и е внесен обвинителен акт срещу Мариана И. за това, че в салон за получаване на багаж на Аерогара София – Терминал 1 от багажна лента, отнела чужди движими вещи – един брой куфар, съдържащ вещи, всичко на обща стойност 9 883.48 лв. /девет хиляди осемстотин осемдесет и три лева и четиридесет и осем стотинки/ от владението на Х.П., гражданин на Кралство Белгия, без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвои - престъпление по  чл. 194, ал. 1 от НК.

На 30.12.2015 г., около 12.00 часа, Х.П. пътувал с полет от летище Шарлероа, Кралство Белгия. След като кацнал на летище София в Р.България, Х.П. отишъл при багажната лента, за да вземе своите два куфара, като установил липсата на единия от тях - син на цвят, марка „С.“ с дръжка в единия край и вещите в него. Всичко на обща стойност 9 883.48 лв. /девет хиляди осемстотин осемдесет и три лева и четиридесет и осем стотинки/. Х.П. пуснал рекламация, относно изгубен или откраднат куфар, като потърсил съдействие от гранична полиция. След проверка от служители на летище София, било установено, че куфарите на Х.П. са били разтоварени от самолета на летище София, Република България. Със същия полет от Кралство Белгия пътувала и обвиняемата Мариана И. В изпълнение на взето от нея решение да присвои противозаконно чужди движими вещи  на 30.12.2015 г. около 12:22 ч. Мариана И. отишла при багажната лента и умишлено взела горепосочения куфар на Х.П., след което се качила на автобус до гр. Пловдив. От гр. Пловдив обвиняемата взела такси до дома си в с. Ягодово. Там Мариана И. разбила ключалката на куфара и взела всички намиращи се в него вещи. При преглед на записите от охранителните камери към Дирекция „Сигурност“ към „Летище София“ЕАД, Д.Л. установил, че куфар с марка „С.“, син на цвят, на 2 колелца с дръжка в горната част е взет от багажната лента, разположена в непосредствена близост до помещението за загубени и забравени пътнически багажи в „Летище София“ от Мариана И., която пътувала със същия самолет, след което напуснала Терминал 1 заедно с  куфара на Х.П. При извършено претърсване и изземване в дома на обвиняемата са намерени и иззети горепосочения куфар, по заключващите устройства, на който имало следи от взлом, както и други вещи на Х.П.

По досъдебното производство е установено, че обвиняемата Мариана И. е осъждана. Предстои делото срещу нея да бъде насрочено за разглеждане в съда.