Разследването срещу обвиняем за документна измама приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

30 Април 2020 г.

На 30.04.2020г. Софийска районна прокуратура приключи разследване и внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Константин Т. за това, че чрез използване на неистински частни документи, получил без правно основание чуждо движимо имущество на обща стойност 1698,77 лв., собственост на „М.“ ЕАД, (сега „А.Б.“ ЕАД), с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 212, ал. 1 НК.

На 10.07.2017г. през онлайн платформата за електронна търговия на мобилен оператор - „М.“ ЕАД /сега „А.Б.“ ЕАД/ била направена заявка за сключване на договор за електронни съобщителни услуги и вземане на изплащане мобилен телефон. В заявката клиента посочил данни с имена С.А. Заявката била обработена от служител на мобилния оператор, данните на клиента били проверени и заявката била одобрена. На 11.07.2017г. бил изготвен договор, който се сключва между „М.“ ЕАД, (сега „А.Б.“ ЕАД) и С.А и приложенията към него, както и договор за продажба на изплащане, който се сключва между „М.“ ЕАД, (сега „А.Б.“ ЕАД) и С.А. След това документите, заедно с мобилния телефон били изпратени с наложен платеж до офис на фирма „С.“. Като получател бил посочен С.А. На 12.07.2017г. документите и телефонът пристигнали в офиса на куриерска фирма „С.“ В същият ден Константин Т. отишъл в офиса, за да получи пратката и се представил като С.А. Офисът бил обслужван от И.К., който сравнил личните данни с тези на посочения в товарителницата получател, след което предал пратката на обвиняемия. Константин Т. я отворил, извадил приложените документи, положил подпис на всички документи от името на С.А., а където било нужно положил и ръкописен текст с неговите три имена. След това дал документите на И.К. и взел приложения мобилен телефон. Обвиняемия платил наложения платеж от 52,50 лв., която сума била първата дължима вноска по лизинга на устройството. И.К. издал товарителница, с която върнал обратно на мобилния оператор подписаните документи. На 23.08.2017г. С.А. посещавайки офис на „А.Б.“ ЕАД в гр. София, му било съобщено, че има задължения по договор. С.А. се усъмнил и поискал да му разпечатат договора, при което установил, че подписа и ръкописния текст по договора, с приложенията към него не били негови. С.А. видял, че с договорът бил взет на изплащане и мобилен телефон. Задълженията по този договор от неплатените месечни вноски по тарифния план и неплатените лизингови вноски на телефона, възлизали на обща сума от 1698,77 лв. С.А. веднага подал жалба.

По случая било образувано досъдебно производство, установено било, че обвиняемият Константин Т. е осъждан. Разследването по случая е приключило като на 30.04.2020г. е изготвен и внесен обвинителен акт в съда.