Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за причинени телесни повреди , в следствие на ПТП

28 Април 2020 г.

Днес, 28.04.2020г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Мариян К. за това, че при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил, нарушил правила за движение по пътищата - чл.42, ал.1, т.2 и чл.42, ал.2, т.2 от Закона за движение по пътищата, е реализирал пътнотранспортно произшествие с лек автомобил управляван от В.С., вследствие на което по непредпазливост причинил телесни повреди на повече от едно лица - престъпление по  чл. 343, ал. 3, б.”А”, вр. ал.1, б. „Б“, вр. 342, ал. 1, пр. 3 от НК. 

На 15.09.2019г., около 19.05ч., в гр. Нови Искър обвиняемият Мариян К. управлявал лек автомобил. Той се движел по ул. „Теменуга“, като без да се убеди, че има необходимата видимост и достатъчно свободно място за безопасно извършване на маневра, предприел изпреварване на неустановено по делото МПС, като ускорил скоростта си на движение и навлязъл в лентата за насрещно движение. В същото време, по ул. „Теменуга“, срещу него се движел, лек автомобил, управляван от В.С., а на предна дясна седалка като пътник се возела съпругата му Г.С. С тези свои действията обвиняемият Мариян К. е нарушил разпоредбите на чл.42, ал.1, т.2  и чл.42, ал.2, т.2 от Закона за движение по пътищата. При възприемане на ситуацията и двамата водачи предприели действия за намаляване на скоростта, но въпреки това настъпил удар. Вследствие на удара между двата автомобила, били причинени материални щети на автомобила и телесни увреждания на водача В.С. и пътничката Г.С. Пострадалите били откарани до болнично заведение, където били прегледани и освободени за домашно лечение. В резултат на реализираното пътнотранспортно произшествие В.С. е получил закрито счупване на кост на лявата ръка и „контузия и порезна рана на главата“, което му е причинило. Г.С. е получила „счупване на гръдна кост“, което ѝ е причинило „трайно затруднение на движенията на снагата за срок по – дълъг от 30 дни“.

На 28.04.2020г. срещу обвиняемия Мариян К. е внесен обвинителен акт. Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.