Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу сръбски гражданин за използване на преправен паспорт

23 Април 2020 г.

   На 23.04.2020г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Йовица М. за това, че в гр. София на ГКПП - Аерогара - София, съзнателно се е ползвал пред граничен полицай, осъществяващ гранична проверка - М.Ж., от преправен чуждестранен официален документ за самоличност – паспорт на Република Сърбия,  на името на M. Jovica, в който била извършена преправка /подмяна/ - оригиналната персонализирана страница била премахната и на нейно място е поставена новата неоригинална персонализирана страница със снимка на приносителя, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. 

   На неустановена дата по неустановен начин обвиняемият Йовица М. се снабдил с преправен чуждестранен официален документ за самоличност – паспорт на Република Сърбия, на името на M. Jovica. Независимо, че Йовица М.  съзнавал обстоятелството, че горепосочения документ никога не му е бил издаван, решил да го използва. На 18.03.2020г. около 04.20 часа в гр. София, М.Ж. изпълнявала служебните си задължения като граничен полицай на територията на ГКПП – Аерогара – София, Терминал 2. При обработване на пътниците за полет, пред нея се явил обвиняемият, като ѝ представил за обработка преправения чуждестранен официален документ. М.Ж. се усъмнила, че паспорта е преправен, визуално и на допир не съответствал на оригиналните такива. При извършения контрол на „втора линия” се установило, че паспортът на името на M. Jovica е преправен – с подменена персонализирана страница. С протокол за доброволно предаване от 18.03.2020 г. паспортът бил приобщен към делото. В хода на разследването се установява, че в ползвания от Йовица М. официален чуждестранен документ за самоличност – паспорт има извършена преправка /подмяна/, като оригиналната персонализирана страница била премахната и на нейно място е поставена новата неоригинална персонализирана страница със снимка на приносителя, като за самото съставяне на официалния документ не може да се търси наказателна отговорност от обвиняемия.

   На 18.03.2020г. Йовица М. бил задържан за 24 часа, след което с прокурорско постановление бил привлечен към наказателна отговорност. На 23.04.2020г. е изготвен и внесен в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Йовица М.