Софийска районна прокуратура внесе в СРС обвинителен акт срещу рецидивист за кражба

7 Април 2020 г.

На 07.04.2020г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемият Иван Я., за това че отнел чужди движими вещи – сумата от триста тридесет и пет лева, от владението на С.С. без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата представлява опасен рецидив, с което е осъществил състава на престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, б. А“ от НК.  Престъплението е извършено, след като обвиняемият е осъждан за тежко умишлено престъпление  на лишаване от свобода  не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК

На 01.09.2019 г.  С.С. се прибирала към дома си, находящ се в гр. София, кв. „Красно село“, когато по пътя ѝ я заговорил обвиняемият Иван Я. и ѝ казал, че има нужда от квартира за дъщеря му. Тъй като С.С. търсела  лице, което да полага грижи за нея, се съгласила да покаже апартамента си на Иван Я. Двамата пристигнали в апартамента и влезли вътре. През цялото време, докато двамата разговаряли, обвиняемият се разхождал  из стаите и ги оглеждал. В един момент, възползвайки се от обстоятелството, че С.С. не гледа към него, взел намиращата се сума от сто лв., поставена на шкаф в хола, както и сумата от двеста тридесет и пет лв., оставена в портмонето ѝ на маса в хола и излязъл от жилището, оправяйки се в неизвестна посока.  

Обвиняемият Иван Я. е с богато съдебно минало, като многократно са му налагани наказания „лишаване от свобода“. Предстои наказателното производство срещу Иван Я. да продължи в Софийски районен съд.