Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу шофьор на таксиметров автомобил, извършвал таксиметрова дейност без да има съответната правоспособност

6 Април 2020 г.

На 06.04.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Жоро Т., за това че е упражнявал професия - водач на лек таксиметров автомобил, като извършвал таксиметров превоз на пътници без да има съответната правоспособност за това, което съставлява престъпление по чл. 324, ал. 1от НК.

От материалите по делото е установено, че на 14.12.2019г., около 08.00 часа в гр.София, по ул. Леге, обвиняемият Жоро Т. извършвал таксиметров превоз на пътници с управляван от него лек таксиметров автомобил,  когато бил спрян за проверка от полицейски служители при 01 РУ-СДВР. Автомобилът, управляван от Жоро Т., бил оборудван като таксиметров автомобил за извършване на таксиметрова дейност – бил жълт на цвят, с монтирана на покрива табела с надпис „Такси”, с обозначителни стикери, с включен електронен касов апарат и светещ в червено, светлинен индикатор на предното стъкло, обозначаващ, че автомобила е зает. При проверката обвиняемият не представил поисканите му документи, удостоверяващи правоспособността му да осъществява таксиметрова дейност, а именно удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил и удостоверение за психологическа годност.

Съгласно чл. 18 от Наредба № 34/06.12.1999 г. за таксиметров превоз на пътници, издадена от Министерството на транспорта: Водачът на лек таксиметров автомобил трябва да отговаря на следните изисквания: 1. да притежава свидетелство за управление на МПС; 2. да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер и да не е лишен по съдебен или административен ред от правото да управлява моторно превозно средство; 3. да е психологически годен по смисъла на наредбата по чл. 152, ал. 1, т. 2 от Закона за движението по пътищата; 4. да е физически здрав и да не е инвалид; 5. да притежава удостоверение "Водач на лек таксиметров автомобил", издадено след успешно полагане на изпит, валидно за съответната община.

Към датата 14.12.2019г., обвиняемият Жоро Т. не е притежавал два от задължителните изискуеми документи за упражняване на професията „таксиметров превоз на пътници“, а именно валидно издадено удостоверение за психологическа годност за таксиметров превоз и удостоверение „Водач на лек таксиметров автомобил“.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Жоро Т. да продължи в съда.