Софийска районна прокуратура внесе в Софийски районен съд обвинителен акт срещу мъж от гр. София за извършена измама

8 Ноември 2019 г.

Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт, срещу К. Г. от гр. София, с който на лицето е повдигнато обвинение, за това че в периода от 28.01.2018 г. до 02.02.2018 г. в гр. София, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у Р. П., че ще осигури на пострадалата и семейството й, жилище под наем и с това й причинил имотна вреда в размер на 125 лева, като деянието било извършено в условията на опасен рецидив.

Обвиняемият бил съученик с пострадалата от гимназията, предвид на което двамата станали приятели в социалната мрежа „Фейсбук“ през 2017г. и там водили обща кореспонденция. През м. декември същата година, свидетелката Р. П. споделила на обвиняемия, че заедно със семейството си, ще се местят да живеят в гр. София, като за целта търсели жилище под наем. Обв. К. Г. предложил на св. Р. П. да разговаря с негов приятел, който имал свободно жилище, което да им отдаде под наем. В тази връзка пострадалата трябвало да преведе по сметката на обвиняемия капаро за апартамента в размер на 125 лева. След като изпълнила ангажимента си да преведе посочената сума по сметката на К. Г., пострадалата получила обаждане от същия, че жилището е свободно и че могат да се нанесат на 05.02.2018 г. На уречената дата св. Р. П. се опитала многократно да се свърже с обвиняемия, но установила, че телефонът му бил изключен.

Описаното деяние съставлява престъпление по смисъла на чл. 211, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК, като законът предвижда за него наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години.

Предстои делото срещу обвиняемия да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.