Прокурор при Софийска районна прокуратура задържа извършител на кражба, извършена в НДК

31 Октомври 2019 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че:

На 28.10.2019 г., в гр. София, пл. „България 1“, в сградата на Национален дворец на културата, от секретна каса, находяща се в литературен клуб, помещаващ се в сградата на двореца, чрез използване на техническо средство – подбран ключ, с помощта на който е отключена касата, е отнета чужда движима вещ  - сумата от 2214.50 лв., от владението на И., без негово съгласие с намерение противозаконно да бъде присвоена.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаното по-горе деяние е И. Николов, на 25 години, който към момента на извършване на кражбата е работел като продавач – консултант към обекта, от който е отнета паричната сума. Николов не е осъждан. Изготвено е постановление за привличането му към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 2  и т. 6, вр. чл. 194, ал. 1 НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено да бъде приведен в сградата на СРСна 31.10.2019 г., за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.