Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа извършител на грабеж

28 Октомври 2019 г.

   Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че:

   - На 26.10.2019 г., около 14.00 часа, в гр. София, ж.к. „Люлин“, на етажна площадка на жилищна кооперация, са били отнети чужди движими вещи – сумата от 80 лв., от владението на Ж., с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като за това е употребена сила и заплаха – банкнотите са издърпани от ръцете на пострадалия, като със заплашителен тон му било заявено да предостави парите.

   В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършители на описаното по-горе деяние са А. Лазаров (на 19 години) и К. Цветков (на 38 години), които са действали като съучастници. Изготвено е постановление за привличането им към наказателна отговорност, като им е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК. Лазаров е многократно осъждан, а другият обвиняем – К. Цветков е с чисто съдебно минало.

  Предвид високата обществена опасност на деянието и личността на обв. Лазаров, дежурен прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 29.10.2019 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Спрямо Цветков е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“.