Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа лице, опитало на 29.06.2019 г. да извърши взломна кражба на вещи от лек автомобил

1 Юли 2019 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че:

 - На 29.06.2019 г., в гр. София, кв. „Триъгълника“, от лек автомобил „Фолксваген“, паркиран на кръстовището на ул. „Никола Петков“ и ул. „Чепеларе“, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот – счупване на стъкло на задна дясна врата на автомобила, е направен опит да бъдат отнети чужди движими вещи – сак, съдържащ дрехи, парфюм и сумата от 20.00 лв.,  от владението на Х., без негово съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като опитът е останал недовършен – деецът е задържан от пострадалия и свидетеля М. непосредствено след извършване на инкриминираното деяние.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаното по-горе деяние е В. Славчев. Изготвено е постановление за привличане към наказателна отговорност на Славчев, като му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 НК. Славчев е многократно осъждан.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на Славчев за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 02.07.2019 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.