Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за 72 часа чужд гражданин за грабеж и изнасилване

1 Юли 2019 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство, в хода на което към наказателна отговорност е привлечен О. Абас, на 29 години, за това, че:

1. На  26.06.2019 г., около 01.40 часа, в гр. София, ул. „Цар Иван Асен II“, срещу 12 СОУ „Цар Иван Асен II“, се съвкупил със С., като употребил за това сила и заплашване – преметнал едната си ръка откъм гърба й, а с другата опрял острие от парче стъкло във врата й, придърпал я назад и я повалил върху тротоара. Непосредствено след това Абас затиснал с тялото си пострадалата, като говорейки й на английски език й заявил: „Ще те нарежа!“, като направил прорези със стъклото по дясната страна на врата й и по ръката й. Сломявайки по този начин съпротивата й, Абас осъществил полов акт с пострадалата противно на волята й. Престъпление по чл.152, ал.1, т.2 от НК  

2. На същата дата и място, около 01.45 часа, Абас отнел чужди движими вещи –   сумата от 140 лв., от владението на  С., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребили за това заплашване –държейки острие от стъкло в дясната си ръка заявил на С.: „Дай пари!“. Това представлява престъпление по чл. 198, ал. 1, пр. 2 от НК.

Абас е многократно осъждан. Предвид високата обществена опасност на деянията, както и на извършителя, прокурорът е постановил задържането на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС днес – на 01.07.2019 г.,  за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.