Софийска районна прокуратура повдигна обвинение и задържа лице за отправена закана с убийство и нанесена телесна повреда в жилище в столицата

29 Май 2019 г.

   Т., на 37 години, е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 НК, за това, че:

   -На 27.05.2019 г., около 22.30 часа, в гр. София, ж.к. „Христо Ботев“, в обитаваното от него и пострадалата жилище, се заканил с убийство на С. – с която живеел на семейни начала, с думите: „ще те убия и ще запаля къщата!“, като това заканване би могло да възбуди у нея основателен страх за осъществяването му.

   На Т. е повдигнато обвинение и за това, че по същото време и на същото място е нанесъл удари с ръце на С., като й причинил телесна повреда, изразяваща се в охлузване на гръдния кош, оток и кръвонасядане на лява подбедрица, като деянието е извършено в условията на домашно насилие. Това от своя страна представлява престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 НК.

   Предвид високата обществена опасност на извършените деяния, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му  в сградата на СРС на 30.05.2019 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.