Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа лице, опитало да извърши телефонна измама; предотвратено е настъпването на имотна вреда в размер на повече от 6 000 лв.

8 Октомври 2018 г.

43-годишният И. Краев е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

На 07.10.2018 г., в гр. София, ж.к. «Младост», действайки като помагач (в съучастие с друго лице - извършител, неустановено до момента), с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал у А. Д. заблуждение – като се представил по телефона за полицейски служител и й обяснил, че «в момента се провежда акция по залавяне на престъпна група» и «за да могат те да бъдат задържани на местопрестъплението е необходимо тя да предаде наличните си спестявания в пари, както и златни и сребърни накити, като ги изхвърли от терасата на апартамента си. Заблудена от така формираните у нея неверни представи, Д. изпълнила указаното от Краев, като изхвърлила през балконската си тераса сумата от 5950 лв., както и златни и сребърни накити. Свидетел на случващото се станал преминаващият в близост Х.С., който незабавно сигнализирал на телефон 112. Пристигналите на място полицейски служители задържали Краев, като по случая било образувано досъдебно производство.

Описаното представлява престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Краев е многократно осъждан, като настоящото деяние се явява извършено в изпитателния срок на предходно осъждане.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, след изтичането на които той ще бъде приведен в сградата на СРС – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.