Прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за 72 часа непълнолетно лице, извършило грабеж, отличаващ се с изключително висока степен на обществена опасност предвид начина му на извършване

5 Октомври 2018 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че:

На 06.06.2018 г., около 22.20 часа, в гр. София, ж.к. „Дружба“, е отнета чужда движима вещ – раница, съдържаща дрехи и лични вещи, от владението на К. Т. с намерение противозаконно да бъде присвоена, като за целта извършителят на деянието употребил сила – нанесъл удар с юмрук в гърдите на пострадалата и грабнал падналата раница от земята.

Деянието е извършено пред очите на множество граждани, станали свидетели на случилото се.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаното по-горе деяние е Д. К., на 15 години. Изготвено е постановление за привличането на К. към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 НК.

Предвид изключително високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, след изтичане на които К. ще бъде приведен в сградата на СРС – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.