По споразумение на Софийска районна прокуратура е наложено наказание „лишаване от свобода“ за обсебване на мобилен телефон, последвано от извършване на документно престъпление

27 Септември 2018 г.

По споразумение на СРП, подсъдимият А. Димитров е осъден за това, че:

На 17.02.2018 год. в гр.София, бул. „Мария Луиза” № 99, противозаконно присвоил чужда движима вещ - мобилен телефон марка „Леново”, модел „А 1000”,  която владеел – била му дадена на 16.02.2018 год. в гр. София, площад „Македония”, в стая на хостел с наименование „Хостел - Мостел” от собственика – Е. М. под предлог да си послужи с нея – да се обади на родителите си. Впоследствие Димитров  не я е върнал на М., а я заложил в заложна къща „Заложна къща П и Л 2” ЕООД. Същевременно Д е извършил деянието при условията на опасен рецидив. Описаното представлява престъпление по чл. 206, ал. 3, пр. 2, вр.  ал. 1, пр. 1, вр. с чл. 29, ал. 1, б. „б“ от НК.

Непосредствено след това, Димитров е извършил и още едно деяние, за което също му е наложено наказание, а именно:

на 17.02.2018 год., в гр. София, в търговско помещение на описаната заложна къща - „Заложна къща П и Л 2” ЕООД, находящо се на бул. „Мария Луиза” № 99, е потвърдил неистина (че е собственик на заложения от него мобилен телефон марка „Леново”, модел „А 1000”) в частен документ - като подписал декларация по чл.14, ал. 3 от Наредбата за дейността на заложните къщи, представляваща неразделна част от заложен билет. Димитров е употребил този документ - като го представил пред Е. Д. - служител в заложната къща, като доказателство за невярно удостоверените обстоятелства. Това от своя страна представлява престъпление по чл. 313, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

 На Димитров е определено едно общо (най-тежко) наказание за двете престъпления - „лишаване от свобода“ за срок от десет месеца, при първоначален строг режим. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

Споразумението е с характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.