Софийска районна прокуратура задържа за 72 часа лице, склонявало малолетно момиче да наблюдава и предоставя снимки със сексуално съдържание чрез социалната мрежа Facebook

24 Август 2018 г.

   И. Кузин, на 39 години, е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпления по чл. 155б, ал. 1 НК, за това, че:

   В периода от 05.12.2017 г. до 09.03.2018 г в гр. Нови Искър,  използвайки компютърна конфигурация или мобилен телефон и представяйки се в социалната мрежа Facebook с профил  с псевдонима „Иван Тодоров“ е склонявал 13 годишната А. - да наблюдава виртуално похотливо показване на човешки полови органи и мастурбация, както и да извърши похотливо показване на човешки полови органи - убеждавайки я да предостави свои снимки със сексуално съдържание. Престъпление по чл. 155б ал. 1 НК

   Комуникацията между двамата започнала на 05.12.2017 г., когато Кузин  изпратил на А. снимка на мъжки полов орган и части от лежащо по гръб мъжко тяло. Изпратил и също така два видеоклипа със сексуално съдържание. В последващите дни  продължил да й изпраща подобни снимки, изисквайки от нея да стори същото, задълбочавайки разговорите в тази насока. Започнал също така да се интересува от местоживеенето на А. Последната показала ясна нетърпимост към неговото поведение, липса на интерес за каквато и да е комуникация, многократно наричайки го „педофил“. На тези критики Кузин отговорил, че не е педофил, защото „има жена“. На 17.12.2017 г. той отново поискал предоставяне на снимки, изпращайки й изображение на църква до дома й и извлечение от  програмата „google earth“ с нейната локация. Няколко дни по-късно, след явния отказ за продължаване  на комуникация,  Кузин споделил, че вече „си пише с други момичета“ и изпратил на А.  снимки на различни лица от женски пол, видно ненавършили  18 години. 

   Кузин е осъждан за кражба, шофиране в пияно състояние, както и за блудство с малолетно лице.

   Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му  в сградата на СРС на 26.08.2018 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.