Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа непълнолетно лице за взломна кражба от жилище

13 Август 2018 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че:

На неустановена дата в периода от 30.07.2018 г., до 10.08.2018 г., в гр. София, от жилище, находящо се в ж.к. „Люлин – 4“, чрез използване на техническо средство за отваряне на балконска врата (отвертка), са отнети чужди движими вещи – два мобилни телефона, преносим компютър и наргиле, от владението на Д., без негово съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаното по-горе деяние е непълнолетният М.К., който е действал в съучастие заедно с още едно лице. За да достигне до жилището К. се е прехвърлил от тераса на съседния апартамент.

Изготвено е постановление за привличането му към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, на 12.08.2018 г. наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.