На 12.08.2018 г., дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за 72 часа лице, извършило грабеж, отличаващ се с изключително висока степен на обществена опасност предвид начина му на извършване

13 Август 2018 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че:

На 17.07.2018 г., около 01.50 часа, в гр. София, на ул. „Андрей Сахаров“, в близост до кръстовището с бул. „Ал. Малинов“, са отнети чужди движими вещи – мобилен телефон, ключове, парична сума от 6 лв. и други лични вещи, от владението на К., с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като за целта двамата извършители на деянието употребили сила –дърпали дрехите на пострадалия, след което го съборили на земята, пребъркали му джобовете, като в същото време му нанасяли удари с крака в областта на главата.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаното по-горе деяние е А. Иванов, на 23 години, който е действал в съучастие  с още едно лице. Изготвено е постановление за привличането на Иванов към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1  НК.

Предвид изключително високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 15.08.2018 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.